-
Čas přípravy25 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce10
-
Celkový čas55 min
K letní sezóně neodmyslitelně patří nakládané okurky a jejich domácí příprava. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na nejlepší okurky ve sladko-kyselém nálevu.
Nejlepší nakládané okurky jsou vždy připravované z kvalitních surovin, bez použití polotovarů jako je kupovaný lák nebo zavařovací směs Deko. Základem je vždy použít velmi dobře omyté okurky. Doporučuji vyzkoušet okurky podle svého vkusu, můžete zkusit mix, nějaké udělejte s křenem, nějaké klidně s česnekem a pokud máte rádi pálivé, tak doporučuji přidat i chilli papričku. Okurky vždy v láku nechte alespoň 1 měsíc po zavaření.
Suroviny na nejlepší nakládané okurky (lák):
- 1,75 l vody
- 0,5 l octa
- 50 g soli
- 200 g cukru
- 40 sladidel
- 5 hřebíčků
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžička koriandru (semínka)
- 1 lžíce sušeného kopru
Suroviny do každé sklenice s okurkami
- čerstvá mrkev
- čerstvá cibule
- čerstvý křen
- čerstvý kopr (klidně i květy)
- půl lžičky hořčičných semínek
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
TIP: Do každé sklenice můžete přidat i stroužek česneku nebo chilli papričku.
Postup přípravy nakládaných okurek
- Nejprve si důkladně omyjte a opláchněte okurky. Sklenice, do kterých budete okurky nakládat si vyvařte, musí být sterilizované. Zároveň si doporučuji připravit čerstvé suroviny, které budeme dávat do sklenic. Mrkev, křen i cibuli si oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Nyní si připravte lák, do většího hrnce nalijte 1,75 litru vody, půl litru octa, 50 g soli, 150 g cukru, 5 hřebíčků, lžičku semínek koriandru a lžíci sušeného tymiánu. Nechte projít varem, cukr i sůl by se měla rozpustit. Nálev můžete odstavit z plamene a věnovat se okurkám.
- Do každé zavařovací sklenice dejte na dno trochu cibule, pár koleček křenu a mrkve, snítku kopru, půl lžičky hořčičných semínek, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list.
- Na koření a zeleninu naskládejte okurky tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce. Na okurky dejte ještě pár koleček mrkve, křenu a cibule, můžete přidat ještě trochu kopru. Sklenice zalijte studeným lákem tak, aby hladina láku byla zhruba půl centimetru pod okraj a sklenici dobře uzavřete.
- Nyní si nalijte trochu vody do pekáčku a sklenice na něj vyskládejte dnem vzhůru. Troubu si předpečte na 85°C a poté dejte plech se sklenicemi na 20 minut do trouby.
- Z trouby okurky přemístěte do lavoru, přidejte trochu vlažné vody a postupně přilévejte studenou vodu. Při rychlém vychladnutí budou okurky více křupavé. Poté už jen okurky nechte alespoň 4 týdny v chladu a temnu a můžete je konzumovat. Měly by vám vydržet do další sezóny.
TIP: Okurky můžete párkrát propíchnout vidličkou, aby lépe absorbovaly lák. Takové okurky můžete konzumovat o něco dříve.
Povedly se vám domácí nakládané okurky? Podělte se s ostatními v komentářích, jak je děláte vy.
Další letní recepty:
Ingredients
Nejlepší nakládané okurky
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews